Epilepsija – simptomi, vrste i liječenje

Epilepsija

Epilepsija je skupina srodnih povremenih poremećaja živčanog sustava koju karakterizira tendencija ponovnih napadaja.Postoje različite vrste epilepsije i napadaja. Lijekovi za epilepsiju se propisuju za kontrolu napadaja, a ukoliko se pokažu nedjelotvornim, epilepsija se može izliječiti kirurškim putem. U velikom broju slučajeva epilepsija se javlja već u djetinjstvu te ostaje tijekom cijelog života, iako postoji mogućnost samo jednog napadaja, a ne više opetovanih.

Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti, a javlja se kod otprilike 1% populacije. Pretpostavlja se da trenutno u svijetu od epilepsije boluje oko 50 milijuna ljudi. Iako je epilepsija bila poznata još kod prvih civilizacija, tek je 1875. godine neurolog John Hughlings Jackson postavio definiciju koja vrijedi i danas. Epilepsija, generalno rečeno, nastaje zbog pretjeranog izbijanja moždanog živčanog tkiva prema mišićima.

Simptomi

Postoje ukupno četiri vrste epileptičnih napadaja (generalizirani, parcijalni, složeni i specijalni) koji se međusobno razlikuju. Najčešći simptomi su ukočenost, grčenje, usporeni pokreti, nesvjestica ili pjena u ustima. Također, epileptični napadi mogu biti rezultat neke druge bolesti kao što je meningitis. Napad može biti opasan za život, a svako ponavljanje oštećuje djelomično mozak. Donosimo simptome generaliziranog i parcijalnog epileptičnog napadaja.

Generalizirani napadaji

U opći ili generalizirani napadaj su uključena sva područja mozga. Osoba koju zahvati generalizirani napadaj u mogućnosti je proizvoditi zvukove ili vikati što može usmjeriti pozornost na pogođenu osobu. Ukočenost traje do najviše jedne minute nakon čega osoba može izvoditi pokrete rukama i nogama, iako su oni znatno usporeni. Oči su uglavnom otvorene za vrijeme napadaja, a disanje je nestabilno od nemogućnosti disanja do dubokog i bučnog udisanja i izdisanja. Nakon napadaja osoba se može doimati zbunjenom i nekoliko sati. Gubitak urina je također karakterističan nakon generaliziranog napadaja.

Parcijalni napadaji

Parcijalni ili žarišni napadaji uključuju samo dio mozga zbog čega neki dijelovi tijela ostaju isključeni iz simptoma. Simptomi kod ove vrste napadaja stoga mogu biti različiti od slučaja do slučaja. Oni ovise o dijelu mozga koji do mišića šalje abnormalne električne aktivnosti.
Tako naprimjer ruke mogu biti jedini dio tijela koji se grči. Osim toga, mogu se primijetiti čudni osjećaji potpune sitosti u želucu ili repetitivni pokreti. Napadaj traje u prosjeku nekoliko sekundi, a i nakon njega ljudi neko vrijeme ostaju ošamućeni. Neke osobe mogu doživjeti i više parcijalnih napadaja dnevno.

Epilepsija kod djece

Kod djece je nakon napadaja vidljivija njihova odsutnost i zbunjenost. Pogled im je tup, a treptanje ubrzano i kratko.

Liječenje epilepsije

Iako ne postoje lijekovi za epilepsiju, neki mogu ublažiti i kontrolirati simptome. Osim lijekova problem epilepsije se može riješiti i kirurškim putem. Terapiju na temelju dijagnoze (EEG, CT ili magnetna rezonanca) postavlja specijalist neurolog ili neuropedijatar u suradnji sa mnogim drugim specijalistima.

Ketogena dijeta je već pomalo napuštena metoda koju su zamijenili antikonvulzivni lijekovi, ali je korisna u nekim slučajevima epilepsije, pogotovo kod djece. Ona svodi unos ugljikohidrata na najmanju moguću razinu. Također, velike doze vitamina mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma.

Broj lijekova koji su doktorima na raspolaganju u posljednjih deset godina je drastično narastao, pa se raznim lijekovima terapija može prilagoditi osobama ovisno o vrsti napadaja. Osim velikog izbora lijekova, moguće su i kirurške intervencije. Resekcija temporalnog režnja i vagus stimulacija živaca su kirurški tretmani liječenja epilepsije. Kod preko 60% napadaji mogu biti kontrolirani kombinacijom raznih vrsta terapija.

Savjeti

Ukoliko ste Vi ili netko od Vaših bližnjih oboljeli od epilepsije, nastojte što češće uz sebe imati lijekove. Osobe s epilepsijom trebaju što je moguće više izbjegavati velike visine, sportove s puno kontakata, različite svjetlosne efekte i sl. situacije. Također, takve osobe trebaju dodatno pripaziti na konzumaciju lijekova. U slučaju da do napadaja ipak dođe, osobi s epilepsijom potrebno je olabaviti odjeću oko vrata. Nemojte takvoj osobi ograničavati prostor pokreta niti ju držati na tvrdoj podlozi. Ne preporuča se stavljanje nikakvih predmeta u usta. Uklonite oštre predmete u blizini osobe s napadajem. Hitnu pomoć je poželjno pozvati, pogotovo ukoliko napadaj traje nekoliko minuta.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Znate li što je ljubičasti dan? - Najbolji Doktori - 24. Ožujak 2014.

    […] Više o samoj epilepsiji, naravno, možete saznati na portalu Najbolji Doktori, klikom na POVEZNICU. […]